top of page
  • Admin

Agile Ortamda Planlamanın Önemi


Çevik Ortamda Planlamanın Önemi

Günümüz iş dünyası hızla değişiyor ve Agile (Çevik) bir ortamda, sürekli değişim ve geleceğin tahmin edilemez olması nedeniyle planlamayı tamamen atlamak cazip gelebilir. Ancak, herhangi bir başarılı proje veya program için planlama hala hayati bir rol oynar. Neden mi?


Temel Oluşturur


Bir yol haritası hazırlarken, ekibin değişikliklerin sadece mümkün değil, aynı zamanda gerekli olduğunu anlaması gerektiğini unutmamak önemlidir. Yeni herhangi bir değişiklik, planı daha iyi hale getirmelidir. Bu, daha yüksek öncelikli maddeler eklemek, düşük öncelikli olanları çıkarmak, planı daha ulaşılabilir veya daha az riskli hale getirmek, veya zaman çizelgelerini ve bağımlılıkları daha iyi uyumlu hale getirmek anlamına gelebilir. İlk plan, gelecekteki değerlendirmeler ve tartışmalar için bir başlangıç noktası oluşturur. Başlangıç ​​noktası olmadan, önerilen bir değişikliğin iyi bir şey olup olmadığını anlamak imkansızdır. Bir temel plana sahip olmak, değer karşılaştırmaları yapmayı ve sağlıklı tartışmaları kolaylaştırır.


Paydaş Görüşlerini Alın


Bir temel planın başka bir yararı, yol haritası hakkında paydaşlarla iletişim kurmak için bir iletişim aracı olarak kullanılmasıdır. Bu, paydaşların sorularını başlangıçta sormalarına ve değişiklikler yapmanın hala maliyet açısından daha az olduğu bir zamanda etki sağlayıp sağlayamayacaklarını görmelerine olanak tanır. Planın sadece bir taslak olduğunu kabul ederek, bir konuşmayı başlatmak, boş bir tuvalle her bir paydaş grubuna gitmek ve her birini ayrı ayrı doldurmaya çalışmaktan daha kolaydır.




Portföyü Dengeleyin


Bir program veya portföy yöneticisinin görevlerinden biri, organizasyon stratejisini destekleyen projelerin dengeli bir planını oluşturmaktır. Bir planın dengeli olup olmadığını anlamak için tüm plana bakmak gerekir. Her proje tek başına sağlam görünse bile, tüm projeler koleksiyonu için geçerli olmayabilir. Örneğin, bir portföy on projeyi içeriyorsa, her birinin yatırım getirisinin iyi olması veya sağlam iş nedenleri olması mümkündür. Ancak, tüm projelerin koleksiyonu için bu geçerli olmayabilir. Bir projenin başarısının değil, tüm projelerin koleksiyonunun sonuçlarının önemli olduğunu unutmayın.


Sonuç


Planlama, hala Agile bir ortamda olsak bile, herhangi bir başarılı proje veya program için hayati bir rol oynar. Gelecekteki tartışmalar için bir temel sağlar, paydaş katılımına olanak tanır ve projelerin portföyünü dengelemeye yardımcı olur. Planlama sürecini atlamak, amaçsız bir yürütme veya yolun ortasında kursu düzeltme yeteneğini engelleyebilir. Bir plana sahip olmak, hatta esnek bir plan, günümüz iş dünyasında başarının vazgeçilmez bir parçasıdır.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page