top of page

Scrum Paydaşları

Bu yazımızda Ürün Sahibi, Scrum Ustası ve Geliştiriciler hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.


Scrum Paydaşları
Scrum Paydaşları


Ürün Sahibi Kimdir?


Ürün Sahibinin temel sorumluluğu, Scrum ekibinin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünün değerini en üst düzeye çıkarmaktır. Ürün Sahibinin ana odak noktası her zaman yaratılan değerdir.


Ürün İş Listesinde, ürün sahibinin yaptığı değerlendirme çerçevesinde paydaşların istekleri önemliden önemsize doğru sıralanır. Yeni isteklerin Ürün İş Listesine dahil edilmesi, önem sırasının değiştirilmesi ancak Ürün Sahibi'nin onayı ile mümkündür.


Ürün Sahibinin tek kişi olması bilinçli bir karardır. Sonuçta üründen sorumlu olan tek kişi Ürün Sahibi'dir.


Ürün Sahibi, Ürün Hedefini tanımlamalı ve bunu Scrum ekibine ve diğer paydaşlara ileterek, ilgili herkese açık bir yönlendirme sağlamalıdır. Ayrıca, Ürün İş Listesi maddelerinin Geliştiriciler tarafından açıkça anlaşıldığından emin olması da gereklidir.


Ürün sahibi, proje yöneticisi değildir. Scrum'da Proje Yöneticisi rolü yoktur. Bu nedenle Ürün Sahibi, Geliştiricileri yönetmez ve hiç kimse Ürün Sahibine rapor vermez veya ilerleme güncellemeleri sağlamaz. Herkes işin tamamlanması, Sprint Hedefine ulaşmak ve son olarak Ürün Hedefine ulaşmak için işbirliği yapar.

 

Geliştiriciler
Geliştiriciler

Geliştiriciler


Geliştiriciler, ürünü oluşturmak için gerekli tüm becerilere sahip profesyonellerdir. Değerlendirme ve dokümantasyon dahil, ürünü oluşturmak için gereken tüm çalışmalar geliştirme çalışması olarak kabul edilir. Geliştiriciler, Sprint hedefine ve potansiyel olarak teslim edilebilir bir artışa ulaşmak için çalışırlar.


Geliştiricilerin tüm paydaşlardan ayrı olarak çalışmaları beklenmemektedir. Tüm ekip sprint boyunca paydaşlarla işbirliği yapar. Geliştiriciler, ürün artışları üzerinde çalışırken kendi çalışmalarını organize etme ve yönetme yetkisine sahiptir.


Geliştiriciler kendi kendilerini yönetir ve Ürün İş Listesini potansiyel olarak teslim edilebilir artışlara dönüştürmek için ne yapacaklarına kendileri karar verirler. Bir ürün artımını birlikte oluşturmak için gereken tüm becerilere sahip oldukları için çapraz işlevli olduklarını söyleyebiliriz.


Böylece; Bu, ürünü geliştirmek için gereken tüm becerilere sahip bireylerin ekibe dahil edilmesi anlamına gelir. Geliştiriciler arasında hiyerarşi veya resmi unvan yoktur. Tüm geliştiriciler eşittir ve birbirleriyle işbirliği yapar. Tüm geliştirme sürecinin sahibidirler. Kaliteye önem verirler ve sonucun yapılan tanımına uygun olmasını sağlarlar.


Bir yazılım ürünü geliştiriyorsanız programlama, veritabanı tasarımı ve bakımı, test etme ve daha fazlası gibi becerilere sahip geliştiricilere ihtiyacınız olabilir. Gerekli beceriler iş alanına göre değişir. Zamanla geliştiriciler becerilerini, kullandıkları araçları ve işin kalitesini geliştirir.


Özetlemek gerekirse; Geliştiriciler, her sprint sonunda potansiyel olarak teslim edilebilir bir artış yaratmak için gerekli çabayı sağlamaktan sorumludur.


 

Scrum Master
Scrum Master

Scrum Master

Scrum Master, geliştiricilere ve ürün sahibine koçluk yaparak Scrum'ı organizasyon içinde tanıtma ve desteklemede rol oynar. Herkesin Scrum teorisini, uygulamalarını, rollerini ve değerlerini anlamasını sağlamak Scrum Master'ın sorumluluğundadır.


Scrum Master, Scrum perspektifinden bakıldığında bir yönetim pozisyonu olarak görev yapsa da, geleneksel anlamda bir yönetim pozisyonu değildir. Scrum Master'ın temel sorumluluklarından biri Scrum uygulamasını yönetmek ve ekibin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.


Scrum Master, paydaşların Scrum takımının yaptığı işin deneysel doğasını ve Scrum'ın nasıl çalıştığını anlamalarına yardımcı olur. Gerçekçi olmayan zaman hedefleri belirlemek, ekibe baskı yapmak veya fazla mesai talep etmek yararlı olmayan taleplerdir ve bu tarz taleplerin ekibe ulaşmasını engellemelidir. Paydaşlardan geliştiriciler için detaylı bilgi alması veya kurum içindeki engelleri kaldırması Scrum Master'ın odaklanması gereken detaylardır. Scrum Master, geliştiricilere yönelik faydalı etkenleri artırmak ve değer katmayan etkenleri azaltmaktan sorumludur.


Scrum Master takıma hizmet eden bir liderdir. Hizmetkar liderliği uygulayarak ekibin ihtiyaçlarına öncelik vermeli ve herkesin elinden gelenin en iyisini yapmasına yardımcı olmalıdır. Scrum Master, yönetici gibi resmi bir otorite figürü değildir ve geliştiricilerin işlerini nasıl yapacaklarını kontrol etmez veya karar vermez. Görevi, değeri en üst düzeye çıkarmak için işleri kolaylaştırmak ve yönlendirmektir.


Ayrıca, Scrum Master'ın resmi bir yetkisi yoktur ve takıma kimin katılacağına veya takımdan ayrılacağına karar vermekten sorumlu değildir. Ek olarak, ekip üyelerinin performansını izlemediği gibi, kimseye iş atama veya izleme yetkisi de yoktur. Ana odak noktası Scrum takımına hizmet etmek ve onların başarılarına yardımcı olmaktır.


 










Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page