top of page

Neden PMP® Sertifikası Almalıyım?

PMP® Sertifikası kariyerinizin için çok önemli fırsatlar sunar.


PMP® Sertifikası (Project Management Professional) dünya genelinde kabul görmüş bir sertifikadır. Bir projede yönetilmesi gereken bilgi birikimlerinin sertifika sahibi tarafından yeterince anlaşıldığını ispat eder. Bu yüzden, şirketlerin üst yönetimleri projelerinin başarıyla tamamlanması için projelerini PMP® Sertifikalı bir kişiye teslim etmeyi tercih ederler. Bu çift taraflı bir kazan-kazan ilişkisi yaratır.


 

Sertifikanın Getirdiği Avantajlar

Sırayla PMP® Sertifikasının getirdiği avantajları inceleyelim.


pmp sertifikası

1- Metotlara Hakimiyet

PMP® Sertifikasına sahip bir kişi temelde üç proje yönetimi yaklaşımı hakkında bilgi sahibidir. Öngörücü, çevik ve hibrit. Hangi projelerin, hangi metotla yürümesi gerektiğini bilen proje yöneticisi, daha hızlı, az maliyetli ve güvenilir bir yönetim modeli sergileyecektir.


2- Bilgi Alanlarına Hakimiyet

Bir projede yönetilmesi gereken başlıklar sırasıyla;

  • Entegrasyon

  • Kapsam,

  • Zaman,

  • Maliyet,

  • Kalite,

  • Kaynak,

  • İletişim,

  • Risk,

  • Tedarik,

  • Paydaş.


PMP® Sertifikasına sahip bir kişi bu bilgi alanları hakkında detaylı bilgiye sahiptir. Böylece, projeyi yönetirken bilgi alanları arasındaki etkileşimler hakkında fikir yürütebilir. Örneğin, kapsamın genişlemesinin, süreye veya maliyete etkisini anlayabilmek gibi.


3- Süreçlere Hakimiyet

PMP® Sertifikasına sahip bir proje yöneticisi, projenin başlatılması, planlanması, yürütülmesi, kontrol edilmesi ve kapatılması süreç gruplarının içinde hangi süreçlerin olduğunu bilir. Ayrıca, bu süreçlerin öngörücü veya çevik yaklaşımda nasıl ilerlediği hakkında bilgi sahibidir.


4- Araç ve Tekniklere Hakimiyet

Bir projeyi yürütürken sayısız araç ve teknik kullanmak gerekir. Bu araç ve teknikler sayesinde mantıksal, analitik yaklaşımlar sergilemek mümkün olur. PMP® Sertifikasına sahip bir proje yöneticisi, proje yönetimindeki araç ve tekniklere hakimdir ve yeri geldiğinde etkin olarak kullanıp, projenin başarısına önemli etki eder.


5- Dünya Genelinde İş Bulma İmkanı Sunar

Project Management Institute report yayınlanan rapora göre 2027 yılında 88 milyona yakın insan proje bazlı çalışmaların içinde görev alacaktır. Kariyer açısından gelişmeye en açık olan konu proje yönetimi üzerine olan uzmanlıklardır. Raporda farklı ülkelerdeki ihtiyaçlar da gösterilmiştir ve kariyer gelişimi açısından proje yönetiminin öneminden bahsedilmiştir.


6- Kariyer Gelişimi için Fırsat Sunar

Bugüne kadar pek çok projede çalışmış olabilirsiniz. Eğer zamanla proje yönetimi üzerine kariyer gelişimi hedefliyorsanız, PMP® Sertifikası amacınıza ulaşmanızda büyük fayda sağlayacaktır.


7- Bilgilerinizin Güncel Tutulması

PMP® Sertifikasının geçerliliği üç senedir. Üç sene içinde proje yönetimiyle ilgili gelişmeler konusunda kendinizi güncel tutarak, sertifikanızı üç sene daha uzatabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında, çok uzun zaman önce PMP® sertifikasını alan bir kişinin bilgilerinin güncel olup, olmadığından endişe etmenize gerek yoktur. Eğer, bir kişi bilgilerini güncellemediyse, PMP® Sertifikası düşecektir. O kişinin tekrar PMP® olabilmesi için sınava girmesi gerekir.


8- Dünyadan Proje Örneklerine Kolay Ulaşım

PMP® Sertifikasına sahip olduktan sonra PMI®’a yıllık abone olarak ($129) dünya genelindeki proje çalışmaları hakkında bilgilere ulaşmanız mümkündür. Farklı sektörlerle ilgili raporlar, gelişen iş alanları, kariyer imkanları hakkındaki pek çok veriye ulaşmanız kolaylaşacaktır.


9- Daha Yüksek Maaş Avantajı

PMI®’s Salary Survey’e göre PMP® Sertifikasına sahip olanlar, %23 daha fazla maaş almaktadırlar. Ülkelere göre oranlar değişmektedir fakat genel olarak sertifika sahiplerinin maaşı, sertifikaya sahip olmayanlara göre daha yüksektir.

 

PMP® Sertifika Sınavına Giriş için Ön Şartlar Nelerdir?

PMP® Sertifikasına Sınavı girmek için iki önemli şartı sağlamış olmalısın.


1- Deneyim Ön Şartı

Proje yönetimi üzerine en az 4.500 saat deneyime sahip olmanız gerekmektedir. Bu süre yaklaşık 3 sene yapmaktadır. 3 senelik deneyiminizi başvuru formuna yazarak beyan edersiniz.


Beyan edilen tüm proje yönetimi deneyimi, başvuru tarihinden önceki son 8 yıl içinde gerçekleşmiş olmalıdır. Deneyim, çapraz fonksiyonlu proje ekiplerinin yönetilmesini gerektiren çalışmaları içermelidir. [“leading and directing cross-functional project team(s)”] Şirketteki resmî ünvanınızın proje yöneticisi olması şart değildir.


​* 4 yıllık üniversite diplomanız varsa, toplamı en az 36 ay olan ve birbiriyle örtüşmeyen profesyonel proje yönetimi deneyimi gereklidir.

* Lise diplomanız varsa, toplamı en az 60 ay olan ve birbiriyle örtüşmeyen profesyonel proje yönetimi deneyimi gereklidir.


Deneyim beyanının ispatı: Başlangıçta herhangi bir ispat gerekmez. Rastgele, bazı başvurular denetime alınır. Eğer başvurunuz denetime alınırsa, sizden bir proje dokümanı veya bir şirket dokümanı talep edilmez. Şirketteki bir kişi (“organization contact”), gönderdiğiniz bilgileri doğrulayacaktır. Denetim esnasında, deneyiminiz hakkında daha ayrıntılı bilgi vermeniz de istenebilir.


2- Eğitim Ön Şartı

Sınava girmek için 35 saatlik eğitim almış olmanız gerekmektedir. PMP® Sınavına yönelik alacağınız eğitimi başvuru formunda beyan edersiniz ve böylece sınava girişin ikinci şartını da sağlamış olursunuz.


 

PMP® Sertifikasyon Sürecinin Zamanlaması


İlk adım, PMI®’ın web sayfasına gidip başvuru yapmaktır.​

Eğer denetim olursa, PMI® size denetim sürecini açıklayan bir e-mail mesajı gönderir. Bu e-mail mesajı, başvurunuzu gönderdikten sonra bir hafta içinde gelir. Denetim sürecini geçtikten sonra sınava girmek için 1 yıl süreniz olacaktır.


​Eğer denetim olmazsa, PMI® size başvurunuzun onaylandığını bildiren bir e-mail mesajı gönderir. Sınava girmek için 1 yıl süreniz olacaktır.

Bu 1 yıllık zaman aralığında en fazla 3 kez sınava girebilirsiniz. İkinci ve üçüncü kez sınava girişiniz ücretlidir.


​Sınav belirli tarihlerde değil, sürekli olarak yapılır. Ülkelerin çoğunda, sınav merkezini ziyaret ederek sınava off-line bir ortamda girmek mümkündür.


​Türkiye’deki sınav merkezlerinin adresleri şu şekildedir:

  • Pearson Professional Centers, Süleyman Seba Cad. No: 48, BJK Plaza, A Blok, Kat 1, D: 3, Akaretler, Beşiktaş — İstanbul

  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Söğütözü Mah. Söğütözü Cad. No:43, Çankaya — Ankara


​PMP® sınavına girmeden önce, fotoğrafınızın ve imzanızın olduğu resmî bir kimlik belgesi göstermeniz istenecektir. Örneğin, eski tipteki nüfuz cüzdanı kabul edilmemektedir çünkü belgede imzanız bulunmamaktadır. Sınav sırasında yanınızda hiçbir şey bulunmamalıdır.


Ülkelerin çoğunda, sınava çevrimiçi olarak ve kendi bilgisayarınızı kullanarak girmeniz mümkün olur. İhtiyacınız olan şeyler şunlardır: Bilgisayar ve web kamerası (dahili veya harici), güvenilir bir İnternet bağlantısı, bilgisayarınızın şarjı azalacaksa güvenilir bir güç kaynağı, ve kesintisiz birkaç saat geçirebileceğiniz sessiz ve izole bir ortam.


 

PMP® Sertifika Sınavı Hangi Dillerde Yapılmaktadır?


Şu 14 dil için, ücretsiz olarak yabancı dil desteği alabilirsiniz: Arapça, Brezilya Portekizcesi, Çince (Basitleştirilmiş), Çince (Geleneksel), Fransızca, Almanca, İbranice, İtalyanca, Japonca, Korece, Polonyaca, Rusça, İspanyolca, Türkçe. Eğer yabancı dil desteği istiyorsanız; başvuru süreci esnasında, İngilizce dışında bir dil seçiniz. Eğer yabancı dil desteği alırsanız, sorular seçtiğiniz dilde görünür. İlaveten, ekrandaki “Lisan” butona tıklayarak, sorunun İngilizce olarak yazılmış orijinalini de görürsünüz. Sorunun İngilizce versiyonu, ekranda ayrı bir pencerede görülür. ​


Eğer yabancı dil desteği alır ve sınavı geçerseniz, İngilizce olarak yazılmış ve uluslararası kabul görmüş bir sertifika alırsınız. Sertifikanızda Türkçe hiç bir ibare yer almaz.​


Eğer yabancı dil desteği almazsanız, soruları İngilizce olarak görürsünüz. Soruları başka bir dilde görme şansınız olmayacaktır.


 

Sınavın Ücreti


​Sınava başvurmak için veya PMP® sertifikasını devam ettirmek için PMI® üyesi olmak şart değildir.


  • Normal PMI® üyelik ücreti: 139$ (1 yıllık)

  • Normal PMI® üyelik yenileme ücreti: 129$ (1 yıllık)

  • Tam zamanlı öğrenciler için PMI® üyelik ücreti: 32$ (1 yıllık)

  • Tam zamanlı öğrenciler için PMI® üyelik yenileme ücreti: 32$ (1 yıllık)

  • Emekliler için PMI® üyelik yenileme ücreti: 65$ (1 yıllık)

  • Sınav ücreti (üyeler için): 405$

  • Sınav ücreti (üye olmayanlar için): 555$

  • Sınava tekrar giriş ücreti (üyeler için): 275$

  • Sınava tekrar giriş ücreti (üye olmayanlar için): 375$​


 

PMP® Sertifikası Sınav Soruları


​Sınav 180 sorudan oluşmaktadır. Yanlış cevaplar için puan kırılmaz. Sınavın süresi 230 dakikadır. Sınav sırasında 10'ar dakikalık iki ara verilir. Sınavda çoktan seçmeli test sorusu, birden fazla doğru cevabın işaretlendiği test sorusu, eşleştirme sorusu, şekil üzerinde işaretleme sorusu, ve boşluk doldurma sorusu tipleri mevcuttur.


Sınavı tamamladıktan hemen sonra, başarı sonucunuzu ekranda görürsünüz.

​Sınavı geçmek için gerekli olan puan PMI® tarafından bildirilmemektedir. Sınavı geçmek için soruların yaklaşık %67'sine doğru cevap vermek gerektiği tahmin edilmektedir.


180 sorunun içindeki 5 soru özeldir. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin sınav puanınızı etkilemez. Bu sorular, ileride yapılacak olan diğer sınavlardaki puanlanan soruların arasına dahil edilebilecek olan aday sorulardır.​


Harmanlanmış bir şekilde, sınavda şu üç alanla ilgili sorular çıkar: İnsanlar (bir proje ekibine etkin bir şekilde liderlik etmekle ilgili beceriler ve faaliyetler): %42, Süreç (proje yönetiminin teknik yönleri): %50 , İş Ortamı (projeler ve organizasyonel strateji arasındaki bağlantı): %8.

 

​PMP® Sınav Tarihinin Değiştirilmesi


Sınav tarihi ile o anki tarih arasında 30 günden daha uzun bir süre varsa, sınav tarihinizi ücretsiz olarak değiştirebilirsiniz. Sınav randevunuzdan 2 ila 30 gün öncesindeki zaman diliminde, 70$ ücret ödeyerek sınav tarihinizi değiştirebilirsiniz. Mücbir sebep halleri dışında, son 2 günde sınav tarihinizi değiştiremezsiniz. Mücbir sebep nedeniyle sınava giremezseniz, PMI® Müşteri Hizmetleri ile iletişime geçiniz.


 

Sınavın Tekrar Alınması


Sınavı geçmek için 1 yıl süreniz vardır. Bu 1 yıllık zaman aralığında en fazla 3 defa sınava girebilirsiniz. Bir yıllık bu süre içinde sınavda 3 kez başarısız olursanız; sertifikaya yeniden başvurmak için, girdiğiniz son sınav tarihinden itibaren bir yıl beklemeniz gerekir. Yeniden başvurduğunuzda, en baştan yeni bir sınav başvurusu yapmanız gerekecektir.


 

Sertifikasyonun Devam Ettirilmesi


​PMP® sertifikası alan kişiler, sertifikalarını aktif olarak sürdürmek için her 3 yılda bir yenilemelidirler. Sertifikayı yenileyebilmek için, bu 3 yıllık süre içerisinde 60 Mesleki Gelişim Puanının (Professional Development Units — PDUs) toplanması gerekir. 3 yılda 60'tan fazla PDU kazanırsanız, PDU’ların bir kısmını bir sonraki 3 yıllık döngünüze ekleyebilirsiniz. Ancak, 3 yıllık sertifika döngünüzün sadece son yılında (12 ay) kazanılan ilave PDU’lar, maksimum 20 PDU olmak üzere, bir sonraki 3 yıllık döngüye eklenebilir. PMP® sertifikasını devam ettirmek için PMI® üyesi olmak şart değildir. Sertifikayı yenileme ücreti, PMI® üyeleri için 60$ ve üye olmayanlar için 150$’dır. PDU kazanmanın yollarını öğrenmek için PMI®’ın web sayfasını ziyaret ediniz. 60 PDU topladığınızda, sertifikanızı hemen yenilemeniz ve 3 yıllık döngünüzün bitmesini beklememeniz tavsiye edilir.​


 

PDU Beyanının İspatı

​Başlangıçta herhangi bir ispat gerekmez. Rastgele, bazı PDU beyanları denetime alınır. Eğer PDU beyanınız denetime alınırsa, destekleyici bilgiler ve belgeler göndermeniz istenir. Ancak bir istisna vardır. PMI® Yetkili Eğitim Ortağı (Authorized Training Partner) tarafından verilen bir kursa ait yapılan bir PDU beyanı, herhangi bir denetim yapılmadan PMI® tarafından otomatik olarak onaylanır.



 

PMP® Sınavı için Gerekli Kaynaklar


2. Ocak .2021 tarihinden itibaren PMI® eğitim dokümanlarını Yetkili Eğitim Ortağı (Authorized Training Partner) olan şirketlerle paylaşmaya başladı. PMI® tarafından hazırlanan eğitim dokümanları ve sınav soru setleri bu şirketler aracılığıyla sadece eğitimlere katılanlarla paylaşılmaya başlandı.


Bu yüzden, eskiden geçerli olan bütün yardımcı kitaplar anlamını yitirdi. PMI® tarafından hazırlanan eğitim dokümanlarına ulaşabilmek için katılımcılar eğitim bedeline ek olarak $109+KDV daha ödeme yapması gerekir. Böylece, PMI® ‘ın eğitim dokümanlarına ve soru setlerine 1 sene ulaşma imkanına sahip olurlar.



 

Kariyer Yolculuğuna Nasıl Adım Atabilirim?

PMP® Sertifikası uzun ve yorucu bir çalışma süreci gerektirir. Proje yönetimi üzerine temel bilgi birikiminiz yok ise PMP® Sertifikasını hedeflemek doğru değildir.


Öncelikle, PMI®’a göre Proje Yönetimi metotlarını tanımak gerekir. Bunun da doğru adımını atmak için Proje Yönetimiyle ilgili eğitimlere katılmak en uygun harekettir. Ancak, temel kavramları, metotları, süreçleri öğrendikten sonra PMP® Sertifikası hedeflenmelidir.


Bu konuda İstanbul Kurumsal Gelişim’in web sitesini inceleyebilirsiniz.

Ayrıca, giriş olması açısından Youtube Eğitimlerimiz başlıklı yazımdan da yararlanabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page